Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego zaprasza do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, który odbędzie się 7 sierpnia 2021 r. podczas XI edycji Regionalnych Spotkań z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną na "Pograniczu Kultur" w Gospodarstwie Agroturystycznym „KARCZMA KALISKA” w Szadku.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 czerwca 2021 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia.
Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:
I. Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Serdecznie zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa wielkopolskiego.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe.
Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty mleczne
d) Miody
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
a) Przetwory owocowe
b) Przetwory warzywne
c) Produkty zbożowe
d) Wyroby cukiernicze
- Napoje regionalne:
a) Napoje bezalkoholowe
b) Napoje alkoholowe
- Inne produkty regionalne.
II. Na najlepszą potrawę regionalną
Drugą część XX EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW stanowi konkurs na najlepszą potrawę regionalną województwa wielkopolskiego.
Konkurs ma również charakter otwarty. Przystąpić mogą do niego dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich, spełniające kryteria konkursowe.
Szczegółowe informacje są dostępne na stronie SWW: www